Autor Subiect: De ce este uneori frig in avion?  (Citit de 51 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14191
De ce este uneori frig in avion?
« : Luni, 30 Martie 2026, 07:55 »
De ce este uneori frig in avion?

Am postat acum vreo 3-4 luni pe Facebook (pagina Singles Travel) ceva referitor la acest subiect. M-am gândit sa afișez si pe forumul nostru, pentru a rămâne oricand vizibil tuturor.

Am sute și sute de zboruri spre toate colțurile lumii – singur, cu familia sau în grupuri. Și, pentru că au fost multe situații în care era rece în avion, am auzit adesea lumea vociferând și solicitând staff-ului o temperatură mai „blândă” pe parcursul zborului. De multe ori, înainte sau după, am primit și întrebarea: de ce companiile aeriene mențin, de fapt, o temperatură mai scăzută în cabina pasagerilor?

Am răspuns de fiecare dată verbal, dar iată că o fac și în scris, pentru ca cei interesați, care mă urmăresc, să știe la ce să se aștepte și cum să se pregătească pentru zboruri, mai ales pentru cele lungi. În același timp, vă ofer și explicațiile – motivele pentru care companiile aeriene mențin o temperatură mai scăzută în cabină.

✈️ 1. Siguranță și performanță fizică
La temperaturi mai ridicate, oamenii pot deveni:
- somnolenți
- amețiți
- mai predispuși la leșin
Un mediu mai răcoros ajută organismul să rămână alert și reduce riscul de disconfort sau incidente medicale.

😷 2. Igienă și mirosuri
Într-un spațiu închis cu mulți pasageri:
- temperaturile mai joase reduc transpirația
- se limitează mirosurile neplăcute
- se încetinește dezvoltarea bacteriilor si chiar a virusilor
Este mai ușor să controlezi confortul general cu aer mai rece decât cu aer prea cald.

🌡️ 3. Diferențe mari între pasageri
Percepția temperaturii diferă mult:
- unii pasageri poartă haine groase
- alții vin din zone calde si sunt imbracati mai lejer
Este stabilit statistic, ca in general oamenii tolerează mai usor frigul decât căldura excesivă.

🛠️ 4. Aspecte tehnice ale avionului
- aerul din cabină este preluat și comprimat din motoare (bleed air), proces care necesită răcire
- sistemele sunt optimizate pentru temperaturi mai scăzute
- supraîncălzirea poate afecta echipamentele electronice

😴 5. Reducerea răului de mișcare
Căldura accentuează senzația de greață; aerul rece ajută la reducerea răului de avion. Eu personal nu am mai vazut oameni care sa sufere de rau in avion, de mai bine de 30 ani. Pe vremuri faceam naveta uneori saptamanal la Bucuresti cu avionul si aproape ca nu era cursa in care sa nu fie rau cuiva. Poate si din cauza fumului de tigara, am prins perioada in prima parte, pana la decolare puteai sa fumezi.

👶 6. Copii și persoane sensibile
Paradoxal, aerul mai rece este mai sigur decât aerul cald pentru:
- bebeluși
- persoane în vârstă
Asta in timp ce căldura excesivă crește riscul de deshidratare.

✔️ Concluzie
Companiile aeriene preferă un ușor disconfort prin frig decât riscurile asociate cu o cabină prea caldă. De aceea se recomandă mereu:
- îmbrăcăminte în straturi
- un hanorac sau eșarfă la îndemână - eu calatoresc mereu avand la mine o bluza cu gluga.